Ga jij verhuizen of ben je bezig met het renoveren van je huidige woning? Dan is het belangrijk om te weten hoe hoog bepaalde meubels geplaatst dienen te worden. In dit artikel gaan we in op de perfecte hoogte voor een badkamermeubel. 

De verschillende soorten badkamermeubels

Badkamermeubels zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo kun je als consument kiezen uit staande badkamermeubels en hangende badkamermeubels. Kies je voor een staande variant? Dan is de hoogte al bepaald. Een hangend model moet nog aan de wand worden gemonteerd. Maar hoe hoog precies? 

De standaardhoogte van een badkamermeubel

De aan te raden hoogte voor een wastafelmeubel is 80 tot 95 centimeter boven de grond. Op deze standaardhoogte kun je prettig gebruikmaken van het badkamermeubel. In het geval van een wastafel is het handig om het meubel wat hoger te hangen. Ben je van plan een waskom aan te schaffen, plaats het badkamermeubel dan wat lager. Waskommen zijn over het algemeen namelijk hoger dan een wastafel. 

Deze factoren spelen een rol

De ideale hoogte voor een wastafel is voor iedereen anders en is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor die een grote rol speelt is de gemiddelde lengte van het huishouden. Is iedereen erg lang? Dan is het logisch om het badkamermeubel wat hoger te plaatsen dan de standaardhoogte.

Ook de grootte van de beschikbare ruimte speelt een rol. Een kleine badkamer kun je groter doen laten lijken door te kiezen voor een meubelstuk dat lager bij de grond staat of hangt. 

Als je op zoek bent naar een badkamermeubel met veel opbergruimte zul je waarschijnlijk moeten kiezen voor een hoger meubelstuk. Een hoger en groter meubel biedt je meer opslagruimte dan een kleiner meubel. In een badkamer met een beperkte ruimte is het dus zeker belangrijk om een groter meubelstuk te overwegen. 

De perfecte hoogte voor een badkamermeubel

Om te berekenen hoe hoog je het badkamermeubel wilt ophangen, is het belangrijk om de hoogte van de wastafel of -kom af te trekken van de totale hoogte van het meubel. Is de waskom bijvoorbeeld 30 centimeter hoog en ben je van plan om het meubel op 90 centimeter hoogte te hangen? Dan ligt de hoogte van de bovenkant van het meubel dus op 60 centimeter.

Het is belangrijk om rekening te houden met de afvoer van een badkamermeubel. Voor een meubel van 85 centimeter hoog, dienen de waterleidingen op zo’n 65 centimeter hoog te zitten. Wanneer je je meubelstuk hoger of lager wilt plaatsen is het belangrijk om de waterleidingen wat op te hogen of juist te verlagen. We raden aan om dit te laten doen door een professional.

Al met al kunnen we zeggen dat de standaardhoogte voor een wastafelmeubel tussen de 80 en 95 centimeter ligt. De ideale hoogte van een badkamermeubel is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de lichaamslengte van de gebruiker, de behoefte aan opbergruimte en de beschikbare ruimte. Overweeg al deze aspecten om zo een de perfecte hoogte te bepalen.

Steven
Steven

Schrijver voor Kastjes.nl

Ik ben Steven, een gepassioneerde meubelcriticus met een scherp oog voor detail. Mijn liefde voor kastjes en meubels begon in mijn jeugd, waar ik vaak met mijn grootvader in zijn werkplaats rondhing. Als autodidact heb ik mijn kennis verdiept en ben ik uitgegroeid tot een expert in het beoordelen van vakmanschap en design. Mijn reviews zijn een reflectie van mijn toewijding aan esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. Met een vleugje humor deel ik mijn inzichten en ontdekkingen, en help ik anderen de perfecte meubelstukken te vinden die zowel hun huis verfraaien als hun levensstijl weerspiegelen.

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen