Heb je een boekenkast gekocht waarbij je zelf de hoogte kunt afstemmen tussen de planken? Dan is het slim om goed na te denken over de ideale hoogte tussen de boekenplanken. Enkel wanneer je rekening houdt met de hoogte en diepte van de boekenkast zullen je boeken op hun mooist gepresenteerd worden.

De perfecte hoogte tussen de planken

De perfecte hoogte tussen de planken gaat hand in hand met de boeken die je op je planken plaatst. De gemiddelde hoogte van een boek ligt tussen de 28 en 30 centimeter. Ben je dus enkel in bezit van boeken van deze hoogte? Dan kun je ervoor kiezen om de planken 30 tot 32 centimeter van elkaar af te plaatsen. 

Om een speels effect te creëren kun je ervoor kiezen om de planken te laten verspringen. Dit houdt in dat de hoogtes tussen de boekenplanken van elkaar verschillen. Dit is perfect wanneer je niet enkel ‘gewone’ boeken in je kast wil plaatsen, maar ook eigenaar bent van kleine pocketboeken, kunstboeken of ordners. 

De perfecte diepte voor een boekenkast

De meeste boekenkasten zijn zo’n 30 tot 40 centimeter diep. Voor de meeste boeken is dit perfect. Ook zorgt deze diepte ervoor dat de kast niet te ver de kamer in komt. Als eigenaar van veel kunstboeken is het misschien te ondiep. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om online je eigen boekenkasten samen te stellen. 

Andere voorwerpen in de boekenkast

Een boekenkast met vakken hoeft natuurlijk niet enkel gevuld te worden met boeken. Veel mensen schaffen ook een boekenkast aan om cd’s, dvd’s en platen te plaatsen. Hier is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte en diepte van deze voorwerpen. 

  • Cd’s: 12,5 cm hoog x 14,2 cm diep
  • Dvd’s: 19,2 cm hoog x 14 cm diep
  • Lp’s: 31,5 cm hoog x 31,5 cm diep

Het afstellen van de perfecte hoogte

De ideale hoogte tussen boekenplanken is afhankelijk van het type boeken dat je in je kast wil plaatsen. Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen of je de vakken en planken vult met andere voorwerpen. Overweeg dan altijd de hoogte en diepte van deze voorwerpen.

Steven
Steven

Schrijver voor Kastjes.nl

Ik ben Steven, een gepassioneerde meubelcriticus met een scherp oog voor detail. Mijn liefde voor kastjes en meubels begon in mijn jeugd, waar ik vaak met mijn grootvader in zijn werkplaats rondhing. Als autodidact heb ik mijn kennis verdiept en ben ik uitgegroeid tot een expert in het beoordelen van vakmanschap en design. Mijn reviews zijn een reflectie van mijn toewijding aan esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. Met een vleugje humor deel ik mijn inzichten en ontdekkingen, en help ik anderen de perfecte meubelstukken te vinden die zowel hun huis verfraaien als hun levensstijl weerspiegelen.

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen