Het indelen van een kledingkast lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er gaat toch nogal wat tijd en moeite in zitten. Een goed georganiseerde kledingkast heeft echter veel voordelen. Zo kan het je ochtendroutine aanzienlijk versnellen en een gevoel van orde brengen. In dit artikel vertellen we je precies wat de beste kledingkast indeling is.

Een goede voorbereiding

Het indelen van een kledingkast is voor iedereen een persoonlijke ervaring. Voordat je echter kunt beginnen is het belangrijk om overzicht te creëren. Welke kledingstukken heb je in bezit en draag je alles nog?

Gebruik het moment van voorbereiding om afscheid te nemen van enkele kledingstukken. Op deze manier kun je met een schone lei beginnen aan het herinrichten van je kledingkast. 

De laatste stap in de voorbereiding is om al je kleding, schoenen en accessoires te rangschikken. Leg je shirts bij de shirts, blousjes bij de blousjes en de riemen bij de riemen. Wanneer je je kleding later weer terugplaatst in de kast zal alles bij elkaar liggen, handig!

Hoe creëer je de perfecte indeling van jouw kledingkast?

Hoe je de perfecte indeling voor je kledingkast creëert, ligt volledig aan jouw wensen en behoeften. Daarnaast is de indeling van de kast afhankelijk van het aantal mensen dat er gebruik van maakt. Je kunt er samen met je partner kiezen voor een symmetrische indeling. Zo hebben jullie beide evenveel ruimte. Naast dat een symmetrische kast erg handig is, oogt het ook georganiseerd en rustig. 

Ben je alleen of hebben je huisgenoten of partner hun eigen kast, dan kun je creatiever zijn met de indeling van je kledingkast. De binnenkant van zo’n kast kun je vaak zelf indelen. Wat de beste indeling is voor een kledingkast, ligt aan jouw voorkeur. Ga je voor planken en lades of ben je fan van stangen en hangers? Natuurlijk kun je ook kiezen voor diverse combinaties van elementen.

Stel jezelf deze vragen bij het creëren van een gewenste indeling

Droom je van een logische indeling voor je kledingkast? Dan is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Deze antwoorden zullen je helpen bij het organiseren van je spullen en het bepalen van een prettige indeling.

Wat mag er op welke plank?

Als het goed is, ben je goed voorbereid en heb je al je kleding al gecategoriseerd. Vouw al je spullen mooi op en plaats de kledingstukken die je het meeste draagt op een plank op ooghoogte. Denk bijvoorbeeld aan je spijkerbroeken of accessoires.

Planken zijn ook de perfecte opbergruimtes voor beddengoed. Plaats kussenslopen en dekbeddenovertrek netjes opgevouwen op een plank waar je er goed bij kunt zonder dat het je hele kast overneemt. 

Maak je gebruik van kledinghangers?

Kledinghangers zijn enorm handig voor kledingstukken die snel kreuken of moeilijk op te vouwen zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan jurken, dikke truien en vesten en pantalons. Deze kun je erg handig omhangen. Op deze manier blijven je kleren kreukvrij waardoor je ’s ochtends niet langer tijd kwijt bent aan het strijken van je blousjes. 

Maak je gebruik van lades?

Lades zijn de perfecte elementen voor in je kast. Je kunt hier namelijk sokken, panty’s, ondergoed en bh’s kwijt, zonder dat de indeling van je kast rommelig en onoverzichtelijk wordt gemaakt. Je kunt kiezen voor verschillende lades, maar in geval van een enkele grote lade is het aan te raden om te investeren in een aantal mandjes om je spullen beter te kunnen organiseren. 

Hoe organiseer je je accessoires?

Accessoires kun je makkelijk organiseren op planken of in lades. Zo kun je je riemen en sjaals oprollen. Mutsen en handschoenen kun je kwijt in een lade en petjes en hoeden kun je mooi presenteren op een plank.

Groot fan van sieraden? Koop dan een speciaal kistje om je ringen, oorbellen, armbandjes en kettinkjes uit de knoop te houden. Op deze manier blijft overzichtelijk georganiseerd.

Waar plaats je je schoenen?

Leg je je schoenen in de gang of heb je zoveel sneakers, hakken en laarzen dat je een deel van je collectie moet opbergen in de kledingkast? Het is aan te raden om je schoenen op de onderste plank van je kast te plaatsen. Zo kun je er makkelijk bij en zal de viezigheid die soms per ongeluk aan je schoenen blijft plakken beperkt blijven tot de onderste plank van je kast. 

Een logische indeling voor je kledingkast

Een logische indeling van een kledingkast is afhankelijk van het individu. Wel is het handig om je spullen altijd op dezelfde plek terug te leggen. De aanwezigheid van elementen als een stang, hangers, lades en planken zorgen ervoor dat je je spullen makkelijk kunt organiseren. Plaats de spullen die je veel gebruikt op een plek waar je ze makkelijk ziet en er makkelijk bij kan. In de zomer is het handig om je winterspullen te verplaatsen op een minder prominente plek. 

Naast de indeling van de kast is ook het type deur erg belangrijk om over na te denken. Ga je bijvoorbeeld voor een schuifdeur of een standaard deur. De eerstgenoemde deur is handig wanneer je op zoek bent naar een manier om ruimte te besparen. Een ‘normale’ deur zorgt ervoor dat je makkelijk bij al je spullen kunt. Wederom speelt jouw persoonlijke voorkeur hier een grote rol. 

Een kledingkast indelen is een belangrijke taak, maar dan heb je wel wat! Je kunt elke dag genieten van de voordelen van een georganiseerde plek waar je al je kleding, schoenen en accessoires kwijt kunt.

Steven
Steven

Schrijver voor Kastjes.nl

Ik ben Steven, een gepassioneerde meubelcriticus met een scherp oog voor detail. Mijn liefde voor kastjes en meubels begon in mijn jeugd, waar ik vaak met mijn grootvader in zijn werkplaats rondhing. Als autodidact heb ik mijn kennis verdiept en ben ik uitgegroeid tot een expert in het beoordelen van vakmanschap en design. Mijn reviews zijn een reflectie van mijn toewijding aan esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. Met een vleugje humor deel ik mijn inzichten en ontdekkingen, en help ik anderen de perfecte meubelstukken te vinden die zowel hun huis verfraaien als hun levensstijl weerspiegelen.

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen