Open kasten zijn voor veel mensen een geliefd meubelstuk in hun woning. Niet enkel zijn kasten enorm handig om spullen in op te bergen, maar ook kun je genieten van de esthetische voordelen. Ben jij nog niet in het bezit van een open kast, maar overweeg je een aankoop? Dan is dit artikel voor jou. We zullen de voor- en nadelen van open kasten grondig behandelen. 

De voordelen van een open kast 

Open kasten kennen enorm veel voordelen waar je van kunt profiteren. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Meer overzicht

Een open vakkenkast zorgt voor meer overzicht, omdat je in een enkele oogopslag kunt zien wat er in je kast ligt. Van kleding tot boeken en van dvd’s tot platen. Een goed ingedeelde open kast met vakken is niet enkel netjes en overzichtelijk, maar is ook in staat om je interieur een ware boost te geven! 

Ruimtelijke uitstraling

Woon je in een kleine woning met kleine kamers? Dan kan een open kast de ruimte optisch groter laten lijken. Een open kast is namelijk luchtig, terwijl een dichte kast vaak al snel kolossaal aandoet.

Je ruimtes lijken niet enkel groter met een open kast, je bespaart ook daadwerkelijk ruimte! Je hoeft namelijk geen rekening te houden met de draairichting van de kastdeuren. Hierdoor houd je extra ruimte over in de kamer.

Bespaar geld

Een open kast of een half open kast bespaart geld ten opzichte van een gesloten kast. Dit is logisch. De kast is namelijk gemaakt van een stuk minder materiaal dan een dichte kast, omdat de open variant geen deuren heeft. Dit is dus niet enkel goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. 

De nadelen van een open kast

Ja, een open kast kent ook veel voordelen, maar helaas is er ook sprake van enkele nadelen.

Vaker stoffen

Een open kast vangt veel stof, meer dan een gesloten kast. Hierdoor zul je genoodzaakt zijn om je planken en bezittingen in de kast vaker af te stoffen of te wassen. Je kunt hier enigszins rekening mee houden, door bijvoorbeeld een lichte kledingkast van een zachte houtsoort of een licht materiaal te kopen. Stof nestelt zich namelijk een stuk sneller op donkere materialen. 

Een rommeltje

Open kasten kunnen al snel chaotisch en rommelig ogen. Het is dus van groot belang om veel aandacht te besteden aan de esthetiek. 

Open kast of niet?

Open kasten hebben dus voor- en nadelen. Gelukkig is er een oplossing die alle zelfde voordelen met zich meebrengt als de open kast, maar de nadelen achterwege laten. De halfopen kast!

Een halfopen kast is een kast waarbij een deel afgesloten zit met een deur of laden, terwijl het andere deel van de kast open is. 

Open kast: tips & tricks

Ben je toch overtuigd van de voordelen van een open kast? Dan willen we je toch nog enkele tips meegeven.

Maak gebruik van bakken 

Wanneer je je open kast gebruikt als kledingkast is het handig om voor sommige items bakken te gebruiken. Het ziet er namelijk een stuk meer georganiseerd uit om je sokken, onderbroeken en bh’s in een bak te plaatsen dan los op de planken of in de vakken. 

Houd het luchtig

Het is belangrijk om ruimte tussen de items te behouden in de kast. Dit betekent dus dat je je ervoor moet weerhouden om de planken en vakken tot aan de nok te vullen. Meer ruimte geeft het gevoel van ruimtelijkheid en orde. 

Open kasten kunnen een fantastische toevoeging zijn aan jouw ruimtes. Je kunt je spullen op een overzichtelijke manier uitstralen, terwijl je geniet van de voordelen van een ruimtelijke uitstraling en het besparen van geld. Pas op dat je er geen rommeltje van maakt en haal regelmatig een doekje over de planken.

Steven
Steven

Schrijver voor Kastjes.nl

Ik ben Steven, een gepassioneerde meubelcriticus met een scherp oog voor detail. Mijn liefde voor kastjes en meubels begon in mijn jeugd, waar ik vaak met mijn grootvader in zijn werkplaats rondhing. Als autodidact heb ik mijn kennis verdiept en ben ik uitgegroeid tot een expert in het beoordelen van vakmanschap en design. Mijn reviews zijn een reflectie van mijn toewijding aan esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. Met een vleugje humor deel ik mijn inzichten en ontdekkingen, en help ik anderen de perfecte meubelstukken te vinden die zowel hun huis verfraaien als hun levensstijl weerspiegelen.

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen