Ben je al die schoenen, jassen en paraplu’s in de gang beu? Of wil je die lelijke meterkast wegwerken? Dan kun je zelf een gangkast maken. Omdat elke gang anders is en in veel gevallen geen standaard maat heeft, heb je een gangkast op maat nodig. Een goede reden om zelf aan de slag te gaan en je eigen halkast te creëren.
In deze gangkast DIY-gids nemen we je stap voor stap mee in het proces. Daarnaast geven we tips en ideeën zodat je gang kast project een groot succes wordt.
Waarom zelf een gangkast maken
Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom het een goed idee is om zelf een gangkast te maken. Een van de belangrijkste redenen is het feit dat standaard kasten niet passen in de ruimte. De maten voor een gangkast wijken sterk af van een gewone kast. Veel huisbezitters hebben te maken met schuine hoeken in verband met de trap. Maar je moet ook rekening houden met de meterkast en eventueel de boiler.
Een standaard halkast kopen is dus haast onmogelijk. Je kunt ervoor kiezen om het project uit te besteden, maar dat kost een aardige cent. Houdt rekening met 1000 tot 2000 euro per strekkende meter. Dat is inclusief vervoer en montage, maar is desondanks toch een aanzienlijke prijs. We zetten alle pros en cons van zelf je hal kast maken voor je op een rijtje:
Voordelen van zelf een gangkast maken:
- Goedkoper dan uitbesteden
- Benut alle ruimte, ook schuine hoeken
- Je bepaalt zelf het ontwerp
- Zelf een halkast maken geeft veel voldoening
- Leuk project om aan te pakken
Nadelen van zelf een gangkast maken:
- Je moet er tijd in investeren
- Je moet mogelijk investeren in gereedschap
DIY-gids gangkast maken
Voordat je aan de slag gaat met je eigen garderobekast voor in de hal, moet je een aantal voorbereidingen treffen. Lees eerst alle stappen hieronder zodat je precies weet hoe je moet beginnen en wat je nodig hebt.
Stap 1. Ontwerp je gang kast
Als je zelf een gang kast gaat maken begin je met het ontwerp. Hiervoor meet je eerst de ruimte op waar je de halkast gaat plaatsen. Houdt hierbij rekening met eventuele hoeken en uitsparingen. Houdt er bij het ontwerp ook rekening mee dat de deuren van de gang kast open en dicht moeten kunnen. Heb je maar een smalle gang dan kun je overwegen om smalle deuren te plaatsen.
Denk bij het ontwerp ook na over specifieke behoeften. Wil je een schoenenrek, hanggedeelte voor jassen, of misschien lades voor wanten en mutsen? Als je de lengte, hoogte, breedte en diepte hebt opgemeten kun je een tekening maken van het uiteindelijke ontwerp. Dit kan op ruitjespapier of met behulp van een gratis ontwerpprogramma.
Tip: Wil je een hal kast ontwerpen van de vloer tot het plafond, meet de hoogte dan op verschillende punten. In sommige gevallen wijkt de hoogte een beetje af. Dit zie je vooral bij wat oudere huizen.
Stap 2. Kies het materiaal voor de gangkast
De volgende stap is het kiezen van het materiaal. Wil je een hal kast maken dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor MDF of multiplex. MDF is makkelijk om mee te werken en is bovendien zeer betaalbaar. Je kunt kiezen uit meerdere diktes en het materiaal is makkelijk te zagen en de afwerking is glad.
Multiplex is ook een handig en goedkoop materiaal. Door de gelijmde houtlagen is het vrij sterk. Het enige nadeel is dat het kan splinteren door zagen en boren. Een andere optie is om hout te gebruiken. Dit geeft een rustieke warme uitstraling. Vuren en grenen zijn houtsoorten die prima geschikt zijn en relatief goedkoop zijn.
Stap 3. Verzamel alle materialen en gereedschap
Nu is het tijd om de benodigdheden voor het halkastje aan te schaffen. Naast het hout, multiplex of MDF heb je onder andere schroeven, scharnieren, handgrepen en verf nodig. Daarnaast heb je de volgende gereedschappen nodig:
- Zaag(machine)
- Boormachine
- Schroevendraaier
- Meetlint
- Potlood
- Verstekbak
- Schuurpapier
Stap 4. Meten en zagen
Nu je alles bij de hand hebt kun je de verschillende onderdelen afmeten. Het is belangrijk dat je dit secuur doet. Als je de onderdelen verkeerd afmeet, zal dit de bouw van je gangkast flink vertragen. Zaag alle onderdelen op maat nadat je de onderdelen hebt afgemeten. Ook hierbij is het van belang om precies te werk te gaan.
Stap 5. Begin met je gangkast maken
Ga je de gangkast maken dan begin je met de ombouw. Schroef de zijpanelen, bovenkant en onderkant vast. Voor een grote gang kast is het aan te raden om ook L-profielen te gebruiken om de hoeken te verstevigen.
Heb je de basis opgebouwd dan kun je verder met het bevestigen van planken en eventueel lades. Twijfel je of je de huidige indeling wil houden, kies dan voor verstelbare planken. De laatste stap in het bouwen van je garderobekast voor in de hal is het installeren van de deuren. Bij kastdeuren vanaf 1 meter kun je het beste gebruikmaken van 3 scharnieren.
Tip: Om verbindingen sterker te maken kun je naast schroeven ook houtlijm gebruiken.
Stap. 6 Schuren, verven en afwerken
Je bent bijna klaar met je gangkast maken. Om je project af te maken moet de halkast nog afgewerkt worden. Begin eerst met het opschuren van de hal kast zodat je uiteindelijk een glad resultaat hebt. Schilder de gang kast in de kleur van je voorkeur. MDF moet je altijd eerst in de grondverf zetten. Is het halkastje droog dan kun je deurgrepen monteren.
Zelf een gangkast maken geeft je voldoening
Met behulp van onze DIY-gids om een halkastje te maken kun je eenvoudig zelf aan de slag. Het maken van je eigen halkast is minder moeilijk dat je denkt. Het resultaat is een prachtig halkastje die perfect past bij je huis, de juiste functionaliteit heeft en ook nog eens mooi is. Bovendien geeft het zien van je eigengemaakte gang kast je veel voldoening.
Schrijver voor Kastjes.nl
Ik ben Steven, een gepassioneerde meubelcriticus met een scherp oog voor detail. Mijn liefde voor kastjes en meubels begon in mijn jeugd, waar ik vaak met mijn grootvader in zijn werkplaats rondhing. Als autodidact heb ik mijn kennis verdiept en ben ik uitgegroeid tot een expert in het beoordelen van vakmanschap en design. Mijn reviews zijn een reflectie van mijn toewijding aan esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. Met een vleugje humor deel ik mijn inzichten en ontdekkingen, en help ik anderen de perfecte meubelstukken te vinden die zowel hun huis verfraaien als hun levensstijl weerspiegelen.